Brezskrbno poletje @Ljubkinesmisel

Eno najbolj zmotnih prepričanj je, da gremo družine na dopust zato, da si odpočijemo. Ah, kje, vse prej kot to. Na dopust gremo zato, da z otroki presekamo vsakdan. Sicer se vrnemo še enkrat bolj zmatrani. Na morju recimo napihujem rokavčke, mažem s sončnimi kremami, hladim vodo za pit, lupim nektarine, prenašam tisoč in eno lopatko, jih peljem na sladoled, štejem, koliko glav gleda iz vode in se trudim plavati, medtem ko nam male opice visijo za vratom.

Zakaj smo na najbolj obljudenem delu plaže, te zanima? Ker ne morem dete kar vreči iz pomola direkt v morje, moram prej pohodit vse kamenčke, kar jih Dalmacija premore. Voda se mora stopnjevat od nizke do malo, malo višje, tam nekje do pasu petletnice, tako kot se vztrajno stopnjuje tudi moja utrujenost. Ponoči me vsi škržati tega sveta pod oknom ne zbudijo. Ker sem klinično mrtev.

Sicer je pa morje top. Z ženo odštevamo leta, ko bodo otroci dovolj stari, da dejansko tudi malo zaplavava. Po grobi oceni bo to že čez kakšnih pet let. Optimistična napoved, ni kaj. To je že leta 2025. Če bo svet takrat sploh še obstajal. Pomembno je, da ima človek cilj pred očmi. In da tej cilji niso preveč visoko leteči. Ko imaš tri otroke, nima smisla, da karkoli planiraš.

Občudujem tiste mlade Insta pare, ki celo zimo trenirajo guzico ali bicepse in komaj čakajo, da jih postavijo na ogled. Ne le interaktivni, ampak tudi realni javnosti. Zavidam jim. Pa še zdaleč ne ravnega trebuha in čvrstih mišic, ampak dejstva, da imajo toliko prostega časa. Da je njihova glavna skrb jutranja telovadba. Da jih ponoči nihče ne zbuja.

Jaz pa vsak dan tovorim malo morje igrač od mobilne hiške do plaže. Z mojo petletnico se vsakič posebej preganjava, kaj vse lahko vzame s sabo. Če bi bilo po moje, bi bili rokavčki in moja denarnica dovolj. Ona pa potrebuje še polovico poletne kolekcije iz otroške trgovinice Silly. Ki je čudovita, to ji priznam. Napihljiv otroški obroč v obliki samorogaplavalni jopičotroško pištolo za milne mehurčkeplavalna očala Sunnylife in še mehko žogo za plažo. Za vse to pa globoko v sebi krivim njeno mamico, ker se je odločila, da vse to potrebujemo.

Otroška trgovinica Silly nas nikoli ne razočara. Ker jim je najpomembnejša kvaliteta. Nič kiča, le stvari, ki so dejansko kvalitetne in uporabne. To pa je pri igračah najpomembnejše.

Res pa je, da otrokom kar zažarijo oči, ko samo slišijo te čudovite besede, kot so voda, morje, plaža, počitnice, vodne igrače in sladoled. Naloga staršev je tudi v tem, da jim dovolimo sanje. Kaj drugega pa predstavlja poletje za majhne otroke, kot pa neskončne in ležerne sanje. V teh negotovih časih so vse iskrene in sanjave otroške oči pravi balzam za dušo vsakega odraslega.

Poletje 2020 si bomo odrasli zapomnili za celo življenje. Ne glede na to, ali se bo situacija sčasoma umirila ali bo še dolgo trajala. Nekaj posebnega je. Ampak to ni realnost, ki mi je všeč. Ne želim, da se z njo poistovetijo moji otroci. Naj si zapomnijo še eno lepo poletje več, ne pa vseh nevšečnosti, ki jih je ta pandemija prinesla s sabo.

Ne glede na vse, si želim čim več sončnih in lepih, brezskrbnih poletnih dni. Takšnih, ki so soustvarjale moje otroštvo. Takih, ki si jih zaslužijo vsi otroci.
Brezskrbno poletje @LjubkinesmiselBrezskrbno poletje @Ljubkinesmisel

Avtor: Jure Marolt, Objavljeno @Ljubki nesmisel

Ljubki nesmisel je blog mladega očka katerega življenje se vrti okoli partnerke Tjaše in njune male navihanke Višnje ter nove najmlajše družinske članice Zarje. V blogu boste našli družinske dogodivščine, Tjašink kotiček, nekaj za očke in predvsem veliko prelepih trenutkov z Višnjo. Iskreno, pristno, igrivo, koristno, uporabno in srčno o življenju z otroki. Več o Juretu in njegovih zapisih o vlogi super očka pa si lahko preberete tukaj.